Wpis

czwartek, 30 czerwca 2011

Mintaj w sosie musztardowym

poziom trudności - łatwe

czas przygotowania - 45 minut

koszt - 5-6 zł/ os.

autor przepisu - Monika

Podane niżej składniki wypadają na danie dla 3 osób

Składniki:

ziemniaki - 1kg - ok. 2-3 zł

2x pomidor - 50 gr

3x mrożone (duże) filety z mintaja - 8,25 zł

śmietana 180 lub 200 gram - ok. 2zł

musztarda sarepska (lub inna którą się lubi) słoiczek - 2-3 zł

1x cytryna

ząbek czosnku

przyprawy (vegeta, pieprz, papryka, zioła, czosnek, przyprawa do ryby, o ile się posiada)

cena dania dla 3 osób: ok 15 -16 zł

Przygotowanie

1. Rozmrażamy filety (albo mikrofala, albo wsadzić do garnka z ciepłą wodę i powtarzać aż się rozmrożą). Przyprawiamy filety z rybki z obustron, tak jak lubimy, np. pieprzem, vegetą, ziołami, czosnkiem czy papryką. Odstawiamy rybkę na chwile do lodówki. Najlepiej przyprawić rybę, np. z godzinkę czy dwie wcześniej, aby przesiąkła ona przyprawami, choć nie jest to wymagane.

2. Kolejnie zabieramy się za zrobienie sosu. Ząbek czosnku obieramy, kroimy na małe kawałki i kolejnie rozcieramy. Następnie podsmażamy go w małym garnuszku (ok. minuty) na małym ogniu. Do garnka dodajemy 3-4 łyżki śmietany. Dodajemy pół szklanki wody do garnuszka oraz 2-3 łyżeczki musztardy (zależy jak mocny sos chce się zrobić). Wszystko razem mieszamy, dodając przypraw do smaku (pieprz, vegeta, ostra papryka). Dodatkowo można wycisnąć troche soku z cytryny, by nadać sosowi lekko kwaskowaty smak. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Sos jest gotowy.

Uwaga: Sos po zapieczeniu z rybą będzie mniej intensywny, niż po wcześniejszym przygotowaniu, dlatego można zaszaleć z przyprawami czy musztardą.

3. Umieszczamy rybkę w żaroodpornym naczyniu, i zalewamy naszym sosem, tak aby ryba była cała zakryta.

4. Ustawiamy piekarnik na 180-200 stopni, czekamy 5-10 minut, aż piekarnik się rozgrzeje i umieszczamy naszą rybkę i pieczemy ok. 30 minut. Można po 15 minutach pieczenia zobaczyć, czy nasz sos się nigdzie nie przykleja i ewentualnie go lekko zmieszać.

5. W tym czasie możemy obrać ziemniaki, i zacząć gotować.

6. Kroimy pomidorka i układamy na talerzach.

7. Po wyjęciu rybki z piekarnika, wszystko razem układamy na talerzu i możemy jeść. Gotowe ;)

Smacznego :)

PS. Już jutro przepis na gołąbki bez zawijania - nie z paczki, ale z rodzinnego domu Przemka ;) Kto dziś miał okazję się załapać, to wie o czym mowa, pychotaaa ;))

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
offday
Czas publikacji:
czwartek, 30 czerwca 2011 00:35